Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

V klubu rváčů

Untitled_109_Panorama1.jpg
Autor článku: Jiří Vidman a Vladimír Mika · Olga Šilhová · Václav Šilha, Středa, 4. ledna 2017
Autor fotografií: Jiří Vidman a Vladimír Mika · Olga Šilhová · Václav Šilha
Každým rokem se na pobřeží ostrova Jižní Georgie shromažďuje největší klub rváčů na světě. Připlouvá sem na tři sta tisíc rypoušů sloních. Nikde jinde na naší planetě není k vidění tak obrovská koncentrace těchto zvířat.

Rypouš sloní. Jeden z nejtajemnějších mořských savců. Dodnes se o jeho životě příliš neví. Samci rypoušů dorůstají až šesti metrů a mohou vážit více než čtyři a půl tuny. Tolik jako tři osobní auta. Samice tak impozantních rozměrů zdaleka nedosahují. Mohou vážit i desetkrát méně než samci. Většinu svého života stráví rypouši v moři. Na pevninu se cíleně vydávají pouze v době rozmnožování a línání.

O jejich životě v moři se toho až donedávna mnoho nevědělo. Sledovat tato zvířata v rozlehlém oceánu není vůbec jednoduché. Teprve díky satelitní technice se vědcům podařilo zmapovat jejich migrační trasy dlouhé tisíce kilometrů. Rypouši patří mezi potápěčské rekordmany. Jsou schopni se potopit do hloubky až dvou kilometrů a vydržet pod hladinou i dvě hodiny.

Na Jižní Georgii ale nežijí jen rypouši. Tento izolovaný ostrov v jižním Atlantiku kypí bohatým životem. Na plážích hnízdí statisícové kolonie tučňáků patagonských, oslích, uzdičkových a žlutorohých. Ve vysokých skalách zase albatrosi vyvádějí své mladé. Nejznámější z nich je albatros stěhovavý – pták s největším rozpětím křídel na světě, které může dosahovat až tři a půl metru. Daří se tu i lachtanům antarktickým, jejichž počty se v posledních letech na Jižní Georgii stále zvyšují.

Harémy samic

Ne vždy se tu ale zvířatům dařilo tak dobře. Velrybářská éra zasáhla kromě velryb i lachtany a rypouše sloní. Ti byli stejně jako velcí kytovci loveni ve velkém pro tuk. Tato jatka skončila až v šedesátých letech minulého století. Dnes už se rypouši mohou na Jižní Georgii vracet bez obav. Samci připlouvají jako první a čeká je nelehký úkol. Musejí si v konkurenci ostatních samců vybojovat své místo na pláži.

Vítězové si vybudují harémy, které mohou mít až padesát samic. Samci si musí své vydobyté pozice neustále hájit. Tvrdé souboje jsou velmi vyčerpávající. Ve vrcholné formě proto průměrný samec vydrží maximálně dvě až tři sezony. Období páření je náročné i pro mláďata, kterým hrozí skutečné nebezpečí. Pokud se připletou do cesty roztouženému samci, může to pro ně skončit i smrtí.

Většinu mláďat ale naštěstí tento osud nepotká. Rypouší samice jsou pečlivé matky. Během kojení nežerou a ztratí až třetinu váhy. Zato mláďata za čtyři týdny naberou až sto kilo. Brzy nastane doba, kdy je matky opustí…

Zbývající čas na ostrově se musí pořádně využít. Připravit se na vstup do elitního klubu rváčů není nic jednoduchého. Koncem krátkého antarktického léta se i mláďata vydají na cestu. Zmizí v tajemném podmořském světě, o kterém toho stále moc nevíme. Jejich stopy se v písku Jižní Georgie znovu objeví až za několik let.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články