Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

Sobí přírůstek

16-sobi-prirustek.jpg
Autor článku: Tomáš Beránek, Úterý, 1. února 2011
Autor fotografií: Profimedia.cz
Stádo sobů na snímku má mezi sebou dvouměsíční telátka. Narodila se hluboko za polárním kruhem v Norsku na společném telišti. Ta jsou na určitých místech na náhorní rovině a sobi se k nim každoročně vydávají, aby zde vrhli svá mláďata.

Malá stádečka plachých sobů se během května a června pasou pod horami, kde již zmizel sníh a ještě neobtěžují komáři. Později je komáři vyženou na rozlehlé pláně mezi horami, tzv. viddu. Telátko se drží v blízkosti své mámy, která mu zvláště po jeho narození musí pomáhat při hledání potravy.

Sama předtím musí dbát na dobrou výživu, a to je také důvod, proč sobí samice během zimy neshazují paroží. Mohou jím narušovat tvrdou zimní krustu a dostat se tak k lišejníku pod ní a také si jím potravu chrání před hladovými sobími samci, kteří paroží shazují již na podzim po říji.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články