Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

Pravěký popcorn

10-1.jpg
Autor článku: Zuzana Šprinclová, Úterý, 13. března 2012
Autor fotografií: Profimedia.cz
Lidé ještě pravděpodobně nejedli ani z keramických misek, a už si pochutnávali na popcornu. Archeologové při výzkumu na severním pobřeží Peru zjistili, že pukaná kukuřice byla součástí jídelníčku pravěkých lidí už před 6700 lety.

Lidé ještě pravděpodobně nejedli ani z keramických misek, a už si pochutnávali na popcornu. Archeologové při výzkumu na severním pobřeží Peru zjistili, že pukaná kukuřice byla součástí jídelníčku pravěkých lidí už před 6700 lety. Díky vřetenům kukuřičných klasů, které vědci našli v pobřežních píscích, mohli poupravit dosavadní představu, že rozpukaná zrna lidé znali až o tisíc let později. Kromě popcornu si dávní obyvatelé peruánského pobřeží z kukuřice dělali i mouku. Podle vědců ale tato plodina nebyla významnou součástí jídelníčku. „Kukuřice se do mnoha oblastí dostala ještě před hrnci, a brzké experimentování s kukuřicí jako s potravou tedy nebylo závislé na přítomnosti keramiky,“ řekla podle BBC Dolores Pipernová ze Smithsonianova přírodopisného muzea ve Washingtonu.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články