Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

Lední medvědi v ohrožení

012-001.jpg
Zuzana Gálová, Pondělí, 2. června 2008
Americké ministerstvo vnitra prohlásilo ledního medvěda za ohrožený druh. Skončily tak dlouholeté dohady o tom, zdali tento největší medvěd na seznam ohrožených druhů patří, nebo ne.

Ekologové tento krok vítají. Nadšení ale nejsou Inuité z Aljašky. Obávají se totiž, že Američané v budoucnu zakážou i lov těchto zvířat a oni budou muset změnit svůj životní styl. Lední medvědi jsou totiž pro Inuity hlavním zdrojem potravy během polární zimy, z kůže zvířat mají oblečení, přikrývky i stany. Na světě dnes žije asi pětadvacet tisíc ledních medvědů: kromě Spojených států hlavně v Kanadě, Rusku, Grónsku a Norsku. Podle Amerického geologického průzkumu hrozí, že kvůli ubývání ledu mohou do padesáti let vymřít až dvě třetiny světové populace ledních medvědů.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články