Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

Jižní Tyrolsko v lázních i na talíři

146-1.jpg
Autor článku: Marie Frajtová · Týden, Pondělí, 29. listopadu 2010
Autor fotografií: Marie Frajtová · Südtirol Marketing/Helmuth Rier · Südtirol Marketing/Mariotti
Tytam jsou doby, kdy se na hory jezdilo jen lyžovat. Dnes jsou návštěvníci horských středisek zvědaví také na lokální kuchyni a rozmanité wellness procedury.

Kombinaci sportovního vyžití, zdravého životního stylu a prvotřídních gurmánských zážitků najdeme hned za humny – v Jižním Tyrolsku. Italské město Merano patří mezi tradičně vyhledávané turistické cíle. Není se čemu divit, pod horskými štíty najdeme elegantní lázeňské město se středomořským klimatem a širokými ulicemi, které lemují palmy. Luxusní vily se zahradami zase dávají vědět o slavné minulosti města. Lázeňská tradice tu vznikla roku 1836, kdy osobní lékař princezny ze Schwarzenbergu objevil výhody místního mikroklimatu a vody z podzemních pramenů. Vynalezl řadu léčebných postupů, které využívají místní zdroje včetně tak „obyčejných“ surovin, jako je seno nebo jablka.

Čokoládový knedlík? Proč ne, ale může být i s lanýži, parmazánem či krevetami.

Z lázeňské tradice čerpá Merano dodnes. V roce 2006 město otevřelo prostorný lázeňský komplex Therme Meran, jehož projekt vytvořil slavný milánský architekt Matteo Thun. Najdeme v něm pětadvacet venkovních i krytých bazénů, římské parní lázně, desítky druhů saun i ledovou místnost. A samozřejmě lázeňský areál, kde je možné dopřát si některé z tradičních procedur, třeba omlazující jablečnou koupel, ozdravnou sennou lázeň anebo peeling z hroznového vína pro krásnou pokožku.

Nejvýše položená vířivka

Také na sjezdovkách dnes čekají jiné než sportovní zážitky. Téměř každá horská chalupa nabízí tradiční regionální pochoutky a všechny místní restaurace se předhánějí, aby turisty nalákaly na něco extra. O tom, že je dobré se odlišit, vědí své majitelé horské chaty Schöne Aussicht/Bella Vista, tedy „nádherná vyhlídka“. Chata svůj název získala právem – stojí v nadmořské výšce 2845 metrů uprostřed ledovce Schnalstal, obklopeného dramatickými štíty čtyřtisícovek. V chatě se podává menu sestavené z tradičních jihotyrolských knedlíků, ovšem klasickou kombinaci (špekový, sýrový a špenátový knedlík) rozšířili ve stylu fusion cuisine do neuvěřitelných variací.

V chalupě dostanete třeba houbový knedlík s parmazánem a lanýži, thajský knedlík s krevetou a ostrou rajskou omáčkou anebo knedlík čokoládový místo dezertu. Ale to není jediná zdejší zvláštnost. Mají tu také nejvýše položenou saunu a venkovní bazének v podobě zapuštěného dřevěného sudu, který funguje jako vířivka, takže se lze kochat zasněženými horskými panorámaty i v minus deseti. Pěkně v teple a v plavkách.

Zážitek s hvězdičkou

V nedalekém městečku Castelbello čeká na návštěvníky gurmánský zážitek ozdobený michelinskou hvězdičkou. Tento symbol špičkové kvality jídla, ale také perfektního servisu a příjemné atmosféry udělili komisaři průvodce Michelin v Jižním Tyrolsku již osmnáctkrát, čímž se stal region zcela nejúspěšnější italskou provincií. Rodinnou restauraci Kupplerain vede manželský pár – sommelierka Sonya Eggerová a šéfkuchař Jörg Trafoier. Jejich filozofie je jednoduchá: chtějí maximálně využívat prvotřídní místní produkty a poskytovat návštěvníkům jedinečné sezonní gurmánské zážitky.

Hosty obsluhují sami se svou dcerou a s entuziasmem vysvětlují všechny podrobnosti o pokrmech, které šéfkuchař nachystal. Ke každému chodu navíc paní Eggerová vybere a představí přesně odpovídající víno. Můžete tu ochutnat třeba fantastickou rybí polévku s bylinkami a chlebovými krutony, tataráček z mladého býka, jelena s houbovou omáčkou anebo i takové zvláštnosti jako špagety z těsta, do kterého byla přidána hořká čokoláda. Se sýrovou pěnou a nastrouhanými lanýži ovšem chutnají fantasticky. Šéfkuchař překvapí i dezertem: s odkazem na prostou stravu horalů nabídne jednoduchou krupičnou kaši s ostružinovou omáčkou. A lahodné domácí čokoládové pralinky ke kávě dokonalý zážitek jen umocní.

Když zvládnete opulentní hody, které nabízí zdejší restaurace, můžete konečně vyjet na bílé svahy.

Večeře pro horaly

Méně luxusní, zato ryze autentický zážitek nabízí farma Falschauerhof manželů Gruberových ve vesničce St. Gertraud na konci údolí Ulten. Farma se stala oblíbeným místem příznivců agroturistiky a jezdí sem prý i zámožní italští podnikatelé, aby svým dětem, odrostlým na PlayStation, ukázali, jak vypadá živá kráva a jak se dojí mléko. V malé dřevěné jídelně je každý večer plno. Paní Gruber svým hostům vaří jednoduchá, ale poctivá tradiční jídla. Její menu začíná špekem, tvrdým sýrem a kyselými okurkami, základními surovinami horské kuchyně. Následují tradiční knedlíky, kypré a vzdušné tak, že se jí jen vidličkou. Na to je třeba nezapomínat: kdo by do knedlíku řízl nožem, urazí kuchařku. Po knedlících sice asi málokdo trpí hlady, před jedlíky ale přistane ještě obrovská mísa vařeného vepřového masa obloženého bramborami a dušenou zeleninou. Vždyť je to pravá farmářská večeře! A tu musí zakončit sklenička domácí grappy.

Tyrolská pohostinnost je proslulá. Zdejší kuchyně kombinuje to nejlepší z italské kuchyně s rakousko-uherskou tradicí poctivých a výživných surovin. Povinností je tu nejen ochutnat špek a knedlíky, ale také fantastická vína, například místní odrůdu těžkého červeného vína Lagrein. Tak už víte, co budete dělat letos v zimě „na lyžích“?

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Reportáže

Komentáře

Přečtěte si další podobné články