Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

Čínská gastronomie

014-001.jpg
hw, Úterý, 29. Srpen 2006
Při návštěvě Pekingu se z osvětlené podvečerní tržnice nesly libé vůně, až se nám sbíhaly sliny. Na nabídku připravenou pro čínské labužníky však Evropané nejsou zvyklí.

Při návštěvě Pekingu se z osvětlené podvečerní tržnice nesly libé vůně, až se nám sbíhaly sliny. Na nabídku připravenou pro čínské labužníky však Evropané nejsou zvyklí. Mouční červi byli opravdu mouční, proto doporučuji dát přednost krevetám, anebo raději tradičním žabím stehýnkům, která jsou hned vedle. To, co na první pohled vypadá jako obyčejné vejce na špízu, při bližším ohledání překvapí. Z bílku vyčuhují složená křidélka, a dokonce i chmýří nedonošených zárodků. Tato pochoutka se s oblibou pojídá zejména v zimě a o svátcích. Najdete zde i škorpiony, kteří jsou připraveni k bezpečné konzumaci, bez jedového žihadla, a navíc už alespoň tepelně zpracovaní. Mnozí cizinci si vyprávějí o oblíbených zkouškách u čínských hostitelů nabízejících pokrmy, které není jednoduché požít. Co však dělat, abyste hostitele neurazili? Když se škorpion podává živý, musí se ponořit do omáčky, která jej na chvilku omámí, a pak rychle a správně kousnout, než se probere. Také pes je obvyklou součástí jídelníčku a nabízí se v restauracích i na tržnicích. Prodává se třeba předuzený a stejně jako my u kapra si Číňané berou hlavu na polévku.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články