Vylepšili jsme stránku Lidé a Země.
Podívejte se na nový design.

Ať vás cesta neotráví

154-000.jpg
Lydie Ryšavá, Pondělí, 2. června 2008
Cestování může přinášet kromě krásných zážitků i různá zdravotní nebezpečí – onemocnění a otravy z potravin, tzv. alimentární onemocnění a otravy.

Zejména v oblastech s nižší hygienickou úrovní se pojí ke konzumaci jídel velká zdravotní rizika. K nejčastějším patří salmonelóza, kampylobakterióza, „průjmy cestovatelů“, amébová úplavice, hepatitida A a E, parazitární infekce, úplavice, cholera, břišní tyfus. Ačkoli původci onemocnění mohou být různí nebo má vznik toxinů odlišný princip, nejčastějšími projevy onemocnění nebo otrav, které mají další důsledky, je průjem, zvracení, teplota a komplikace zdravotního stavu související se ztrátami vody.

Před cestou do subtropických a tropických zemí se včas informujte o aktuálním nebezpečí infekcí a možnosti očkování ve zdravotních ústavech v krajských městech nebo v Centru cestovní medicíny v Praze. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, informujte se o způsobech stravování a dostupnosti pitné vody, její ceně, abyste zamezili problému s dostatkem zdravotně nezávadné vody. Dobré je také využít zkušeností kolegů a známých, kteří již oblast navštívili.

Pokud se rozhodnete si pokrmy připravovat sami, přepravujte pouze trvanlivé potraviny a konzervy, zásadně ne konzervy vyrobené doma. Avšak i průmyslově vyráběné konzervy, zejména ty, které obsahují vyšší procento tuku, jsou-li uchovávány v prostředí, kde je vyšší teplota, se mohou zkazit v důsledku chemických změn. Před konzumací pečlivě zkontrolujte, zda konzerva či obal je neporušený, nedeformovaný, zda již neprošla vyznačená doba minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby. Po otevření si ověřte, zda potravina nemá netypickou vůni, vzhled, konzistenci. Pokud není určena ke konzumaci za studena (paštiky, pomazánky atd.), celý obsah konzervy pečlivě ohřejte. Po otevření originálního balení ihned obsah použijte, nespotřebovaný obsah konzervy jakož i nespotřebovaný zbytek pokrmů není vhodné dále skladovat.

Ovoce a zeleninu jezte pouze po důkladném omytí nezávadnou, tedy pitnou vodou. Jezte pokud možno takové druhy, které je možno oloupat. Nekonzumujte ovoce a zeleninu s nahnilou nebo plesnivou částí.

„Nepostižená část“ již může obsahovat jedovaté látky vytvářené některými plísněmi. V některých zemích Afriky, Asie a Ameriky se vůbec nedoporučuje konzumace syrové zeleniny a ovoce, jež nemůžete řádně omýt dostatečným množstvím pitné vody a manipulovat s nimi řádně omytýma rukama, nástroji a nádobami.

Mléko pijte pouze balené, tepelně ošetřené. V zemích s nízkou hygienickou úrovní nejezte zmrzliny, pouze průmyslově vyráběné mražené balené krémy. Nekonzumujte sýry, které jsou vyrobeny z nepasterizovaného mléka. Vyhněte se konzumaci potravin a pokrmů nakoupených od pouličních prodavačů.

Maso včetně ryb nakupujte pouze tehdy, vykazuje-li jasné známky čerstvosti (vzhled, barva, vůně). Ani mikrovlnné trouby nezajišťují řádné tepelné zpracování. Vodu a ostatní nápoje při denním pitném režimu 2–3 litry na osobu (dle ročního období a teploty) pijte pouze z lahví originálně balených s nepoškozeným uzávěrem. Také zde kontrolujte, jak dlouho je nápoj či voda v lahvi od doby výroby či přípravy. I v balené vodě jsou přítomny bakterie, které se v průběhu času množí. Kávu a čaj připravovaný z nebalené vody zalijte až po minimálně pěti minutách varu vody. V horských oblastech musí být doba varu vzhledem k nadmořské výšce prodloužena. Používejte pouze led připravený z nezávadné vody v plastovém sáčku na jedno použití.

K čistění zubů používejte pouze vodu nezávadnou.

Pro případ nouze s sebou vezměte dezinfekční tablety (Presept) pro dezinfekci vody.

K základní péči patří doplnit a udržovat dostatek tekutin a minerálních látek a glukózy (hroznového cukru): sladký, ale nepřeslazený čaj. Minerální vody, bujony či vývary jsou zase dobrými zdroji sodíku ztraceného průjmem či zvracením. Lze použít i nápoj obsahující osm lžiček cukru, jednu lžičku soli, šťávu ze dvou pomerančů nebo grapefruitů (pro obsah draslíku), doplněnou do jednoho litru převařenou vodou. Dospělí by měli vypít 250–500 ml této tekutiny po lžičkách, průběžně po malých doušcích, postupně během hodiny, děti polovinu. Současně je vhodné podávat „živočišné uhlí“ a některý z preparátů na střevní problémy, volně prodejný v lékárně. Po 24 hodinách je vhodný rýžový nebo mrkvový odvar, banány, vařené brambory nebo pyré. Později přidáme vařené či dušené maso a bílý jogurt s živou kulturou.

Výše uvedené rady by měly přispět ke snížení rizika vzniku onemocnění nebo otrav z potravin.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Reportáže

Komentáře

Přečtěte si další podobné články